KNALLTØFFE DAMER I BILBRANSJEN:
Kvinnedagen 2025: Artikkel basert på intervju med Silje Kleppe Torkelsen i Toyota Hønefoss
En moderne bilselger er en rådgiver, en relasjonsbygger og en problemløser. Det handler ikke bare om å selge biler, men om å forstå kundens behov, gi gode råd om alt fra drivstofføkonomi til leasingavtaler, og være tilgjengelig også etter at bilen har forlatt butikken. En krevende, men også spennende jobb, der jentene som velger denne yrkesveien gjerne blir lagt ekstra merke til.
Regionsansvarlig næring – selger mot bedriftsmarkedet i Toyota
I en bransje som tradisjonelt har vært dominert av menn, har Silje Kleppe Torkelsen funnet sin plass som en dyktig og engasjert proffselger hos Toyota Hønefoss. I rollen som Regionsansvarlig Næring for Toyota Professional har hun ansvaret for firmakunder i sitt distrikt, og jobben innebærer alt fra å selge biler til håndverkere med ett kjøretøy, til store kommunale aktører med en bilflåte på 200 biler.
Silje har alltid hatt en lidenskap for salg, og i sin forrige jobb hadde hun bortimot 100 reisedøgn i året. Da den lokale Toyotaforhandleren lyste ut en stilling rettet mot bedriftsmarkedet, så hun muligheten til å bruke sin erfaring på en ny måte. Selv om bilsalg var nytt for henne, hadde hun en solid bakgrunn innen kundekontakt og relasjonsbygging. – Kundegrunnlaget jeg jobber mot nå er mye av det samme, men med mindre reising, forklarer hun.
En variert hverdag
En typisk arbeidsdag varierer fra kontorarbeid med tilbudsoppfølging og kundekontakt, til eksterne kundebesøk, eller som utstiller på diverse fagmesser. For å sørge for å holde produktkunnskapen på topp, arrangeres også jevnlige produktopplæringer, kurs i ulike verktøy, og andre faglige samlinger i inn- og utland.
Variasjonen og friheten til å styre sin egen hverdag er noe av det Silje liker best med jobben.
Hva kreves for å lykkes -må man kunne alt om bil?
Silje understreker at erfaring med salg er en stor fordel, men at mye kan læres underveis. Det er viktig å ha god kjennskap til produktene, noe som til tider kan være utfordrende i en bransje der teknologi og produkter er i stadig utvikling. Da gjelder det å holde seg oppdatert, og heller være ydmyk overfor kundene om man ikke har svar på alt på stående fot. – Det er bedre å si at man skal sjekke opp fakta, enn å gi feil informasjon, sier hun. Dette har kundene også forståelse for, de forventer ikke at man skal kunne alle tekniske detaljer om alle biler. Inngående kjennskap til kundenes bilpark, en grundig behovsavklaring, samt evnen til å bygge og opprettholde gode relasjoner er nøkkelingredienser for å lykkes i hennes rolle. -Selve kundekontakten er vel så viktig som bilsalget, understreker hun.
Å være kvinne i en mannsdominert bransje
Til tross for at bilbransjen lenge har vært preget av en overvekt av menn, har Silje opplevd få utfordringer knyttet til kjønn. Hun mener det handler om å vise at man vil og kan. – De fleste jeg snakker med syns det er tøft at jeg jobber med dette, og mener at jeg har guts og ståpåvilje, sier hun.
Det hun savner mest, er flere kvinnelige kollegaer, spesielt innenfor næringssegmentet. Likevel har de som er der et godt nettverk, og støtter hverandre.
Silje er et levende bevis på at kvinner ikke bare kan lykkes i bilbransjen, men også skape seg et navn og bli en viktig aktør i markedet. Med sitt engasjement og sin faglige tyngde viser hun vei for fremtidige generasjoner av kvinner i bransjen.
Toyota-Dama
Silje opplever at hennes rolle som kvinne i bilbransjen blir lagt merke til – på en positiv måte. “Toyota-Dama” har blitt et begrep blant kunder og samarbeidspartnere, noe hun ser på som et tegn på at hun gjør en god jobb.
Hvordan feirer hun Kvinnedagen?
For Silje blir det ingen stor markering av dagen. Kanskje barna lager middag til henne, noe som ofte skjer på lørdager – og menyen? Alltid taco!
Råd til jenter som vil inn i bilbransjen
Hennes råd til kvinner som vurderer en karriere i bilbransjen er enkelt: KJØR PÅ! – Enten du vil bli mekaniker, selger eller jobbe med skade, er det alltid plass til flere damer. Akkurat som menn som velger barnehageyrket, blir vi kvinner alltid godt tatt imot i denne bransjen, forklarer hun:
"Flere kvinner i bilbransjen? Ja, takk!"
Skrevet av Marie Torp og Pernille ter Jung Andreassen